15 de setembre de 2011

1. Vells amics a Berlín i un viatge cap al sud.

L’exposició “Geschichter der Renaissance. Meisterwerke italienischer Portrait-Kunst” (“Rostres del Renaixement. Obres mestres de la retratística italiana”), organitzada pels SMB i el MOMA, es pot veure al Bode Museum de Berlin del 25 d’agost al 20 de novembre de 2011. Hem trobat tant el comentari més intel.ligent com la crítica més incisiva (per Andreas Kilb i Peter Geimer, respectivament) al mateix diari, el Frankfurter Allgemeine Zeitung. D’altra banda, com és típic d’Alemanya, hi ha altres punts d’interès sobre la mateixa matèria. Aquells que vulguin explorar un altre aspecte del Renaixement, poden visitar l’exposició “Himmlischer Glanz. Raffael, Dürer and Grünewald malen die Madonna” (“Esplendor celestial. Rafael, Dürer i Grünewald pinten la Madonna”) a la Gemäldegalerie Alte Meister de Dresden – a només 2 hores de la capital amb tren, o tan ràpid com vulgueu per l’ A13 Autobahn. Amb tot, l’exposició realment complementària a la de Berlín es trobarà encara més al sud. Des del 16 de setembre del 2011 fins al 15 de gener del 2012, a la Kunsthalle de la Hypo-Kulturstiftung de Munic hi haurà instal·lada la mostra “Dürer – Cranach – Holbein. Die Entdeckung des Menschen: Das Deutsche Porträt um 1500” (“Dürer – Cranach – Holbein. La descoberta de l’home. Retrats alemanys al voltant del 1500”) –ben aprop de l’autorretrat de Dürer a l’Alte Pinakothek.

 

2. Preparats per a Miró.

Fundació Joan Miró

La gran retrospectiva de la Tate, la Fundació Miró i la National Gallery de Washington, arribarà a la Fundació Miró el proper 16 d’octubre. L’exposició a Londres va ser memorable. Hem seleccionat algunes de les critiques a la premsa anglesa: Alex Danchev (The Times); Adrian Sarle (Guardian); Alastair Sooke (The Telegraph); i la millor de totes, Sarah Withfield al número d’agost del Burlington Magazine (l’accés costs 4,5  lliures). Des del 26 de novembre fins al 8 de febrer, la Fundació ha organitzat un seminari; entre els conferenciants hi haurà els comissaris Marko Daniel i Matthew Gale (2 de novembre) i la co-comissària Teresa Montaner (23 de novembre).

 

3. Per què no una escapada de compres a París?

=""/

“Paris Tableau”, una nova fira de pintura antiga, obre les portes del 4 al 8 de novembre de 2011, al Palais de la Bourse. Hi seran algunes de les galeries més importants (http://www.paristableau.com).

 

4. Descobert a la llibreria:

El catàleg raonat de pintura de Murillo, per Enrique Valdivieso (“Murillo. Catálogo razonado de pinturas”, Madrid: El Viso, 2010; 624 pàgs.; 465 il. colr ill. + 40 b/n; 113,46 € a la web de l’editorial).

 

5. Les complicacions del cas Chabad. La disputa sobre els arxius i els llibres d’un grup hasídic (primer espoliats pels nazis, després confiscats pels soviètics i ara reclamats judicialment pel grup, establert a Brooklyn), està portant a una aturada general dels préstecs entre grans institucions americanes i russes.

 

6. Bones notícies per al Courtauld

The Courtauld Institute of Art

La última campanya de recollida de fons ha comportat 2.800 donants; 9,5 milions de lliures (més 2,75 milions que pot reclamar al govern) i una directora prou satisfeta (consulteu la nota de premsa oficial).

 

7. Companys de viatge. I per tancar aquest primer “Set per Set”, cinc altres blocs, també dedicats a l’art, que segueixo i que espero que trobareu tan interessants com jo mateix.

artmarketblog, per Nic Forrest;

Jonathan Jones on Art, a la web de The Guardian;

– el  blog del Art Institute Chicago;

La Tribune de l’Art, per Didier Rykner (per ser exactes no és un bloc, sinó una “newsletter” gratuïta escrita per un autèntic connoisseur i els seus convidats);

The Secret History of Art, per l’especialista en criminologia de l’art Noah Charney, allotjat a la  web d’ARTINFO.

 

Trobeu a fatar alguna notícia? Envieu-me les vostres propostes com a comentari o per email a jordi@jordidenadal.com.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *